Да запазим кожата си през лятото

Кожата е изключително важна част от тялото. Както се грижим за кожата си, така тя се грижи за нас, защото в крайна сметка кожата е тази, която осигурява контакта с околната среда, осигурява първата среща с всички агенти от околната среда и на нея се пада една от най-важните роли при защитата на организма като цяло от действието на външните фактори. А през лятото тези въздействия са най-силни, защото най-голяма част от кожата е открита. Първата лятна опасност е силното слънчево греене. Както много положителни ефекти, така слънцето има и неблагоприятно въздействие върху кожата и ние трябва да се съобразяваме. Слънцето води до развитие на бръчки, старчески петна, изгаряне и дори до рак на кожата. Следвайте основните 10 тактики на  грижа за кожата през лятото и тя ще ви се отплати с красив вид.

1.Не пропускайте овлажнител (лосион или флуид), особено на лакти, пети.

2.Използвайте слънцезащитни средства с коефициент на защита над 30 (написан е на опаковката). Нанасяйте ги щедро на всеки 2 часа дори и в облачни дни  и винаги след плуване.

3.Не забравяйте за устните защитете ги с балсами със защита срещу слънце.

4.Превключете на летен грим с лека течна основа и слънцезащитен фактор.

5.Носете облекло, което защитава шапка с периферия, слънчеви очила. Плътните и тъмни материи защитават по-добре.

6.Тен може да се създаде и с бронзиращи и тониращи кремове, без да се излагаме на опасните слънчеви лъчи.

7.Слънцето, пясъкът, потта и слънцезащитните продукти наслояват мъртвите клетки върху кожата и я правят груба и замърсена. Ползвайте редовно екфолиращи продукти.

8.Омекотявайте кожата след епилация, за да не се възпали или изсъхне.

9.Опознайте типа на своята кожа и реакциите и към топлина и слънце, за да избегнете поява на обриви.

10.Някои кожни заболявания, като Розацея, Лупус еритематозус, Себорея и други, се влошават от слънце. Има и значителен брой лекарства за различни болести, включително и антибиотици, които провокират обриви.

Лятото крие и други опасности, като например топлинен удар, ухапване от насекоми, обриви от растения.

За да имате приятни летни дни консултирайте се със своя дерматолог за вашите страдания и дали за вас съществува конкретен риск. Използвайте посочените прости стратегии за грижа за кожата през лятото и ще имате най-добре изглеждащата  и най-здрава кожа и много добро настроение.

Д-р Диана Дянкова, дерматолог; www.proderma-bg.com

Русе, ул.Мостова-18; тел. 0888 33 22 93

Коментирайте

*

Търсене