Кожни болести през лятото

Лятото е най-чакания сезон. Край на студа, мъглите, тежките дрехи. Лятото е времето на отпуските, когато всеки заминава на желаното място, за да се откъсне от ежедневието. Когато става дума за здравето на нашата кожа, лятото крие някои рискове.

Кои са най-честите летни кожни страдания:

1.Слънчев дерматит.От една страна силното слънце може да предизвика слънчево изгаряне. В зависимост от степента на увреда кожата е само зачервена или има и мехури, дори рани при общо неразположение, главоболие, повишена температура. Най-податливи на изгаряния са хората със светла кожа. Слънчев дерматит може да бъде породен и от комбинираното въздействие на различни субстанции, положени върху кожата и едновременното слънчево греене. Така се развиват фототоксични и фотоалергични дерматити. Такива субстанции могат да бъдат: медикаменти (повечето антибиотици, приети вътрешно или за мазане); сулфатиацол; обезболяващи средства-лидокаин, диклофенак; цитостатици; някои лекарства за лечение на сърдечни заболявания; козметични средства-парфюми, гелове, гримове, дезодоранти. Треви, Цветя, Химични препарати от бита или професията. Механизмът на поява на такъв дерматит е познат на дерматолозите и консултация със специалист би предпазила всеки от нежелано усложнение. 2.Дерматит от ухапване. Характерни за лятото са масираните ухапвания от комари, мухи, гъсеници, кърлежи. Кожният обрив е силно сърбящ, а разчесванията могат да доведат до възпаления. Кърлежите пренасят и Лаймска болест. На разположение са много препарати за мазане против насекоми и за успокояване след ухапвания. При настъпили усложнения е нужна намесата на специалист-дерматолог.

Слънчев дерматит        Обрив от слънце             Слънчева реакция

Ухапване от бълхи             Ухапване насекоми          Лаймска болест

Фототоксичен обрив

3.Пигментации. Слънчевите лъчи активират кожния пигмент меланин. Наред с желания летен тен слънцето предизвиква и трайно потъмняване на отделни кожни участъци по лице, чело, ръце, които се превръщат в козметичен проблем. Слънцето провокира появата на бенки, както и риск от развитие на кожен рак в далечен план. 4.Фотостареене. Слънчевата светлина изсушава кожата, настъпва удебеляване на роговите клетки, увреждат се еластичните влакна, провокират се бръчки. Кожа, изложена дълго на слънце, е груба, суха,с неравен тен и състарена. Можем да се предпазим от вредните слънчеви действия и преждевременно стареене на кожата си, като редовно ползваме качествени фотозащитни средства и носим подходящо облекло, както и да полагаме системни дерматологични грижи за себе си, адекватни за всеки сезон.

Пигментации

Други кожни неблагополучия през лятото са:

5. Инфекции на кожата: Те могат да бъдат предизвикани от случайни травми, но защото кожата е открита, и рисковете са по-големи. При ходене с боси ходила или джапанки, са възможни порязвания от стъкла, твърди треви и храсти, прободни рани от мидени черупки по плажа или в морето. Не са изключени и ухапвания от змии, мравки, или ужилвания от медузи в морето. Всяка рана е необходимо да се дезинфекцира и обработва с антибиотични мази, заради риск от замърсяване и развитие на пиодермии, абсцеси, Еризипел. При поява на общи оплаквания и повишаване на температурата следва да се търси лекарска помощ. 6. Гъбични инфекции: Твърде характерни са за летния сезон поради топлината, която благоприятства развитието им. Гъбичните прояви могат да ангажират различни участъци от тялото: Микоза на ходилата, често значително проявена и възпалена в летния сезон; Подсичания в гънките, особено при наднормено тегло. Тогава в слабинните гънки, аксилите или под гърдите се оформят зачервени, разранени и сърбящи обриви. Често лятото е сезон на проява на гъбична болест по тялото, протичаща на вид като множество малки петна и която се развива след басейни и общи къпални. Всяка проява на гъбична инфекция може да бъде излекувана от специалист-дерматолог. 7. Топлинен обрив: Основната причина за него е засиленото потоотделяне от високите температури  и затова можем да го наречем още „обрив от изпотяване”. Най-предразположени към него са малките деца и хората с много бяла кожа. Може да  обхване  цялото тяло и е силно сърбящ. Лекува се успешно, но са необходими и лични грижи за хигиена и облекло.

Топлинен обрив

8. Кожни болести и слънце: Лятото е сезон, който влияе разнопосочно на протичането на редица кожни заболявания. Например Псориазисът в по-големия си процент от случаите се повлиява изключително благоприятно, особено от комбинацията на слънце и морска вода. Морелечението е български патент за лечение на тази хронична болест. Добре се влияе от слънцето и Акнето, макар и за кратко. Повече са обаче дерматозите, които се влошават през лятото, като например Розацея, Себорея, Кожен лупус еритематодес. Повечето пигментации се засилват, влошава се Хлоазмата по лицето. Лятото е сезон, в който се активират честите прояви на Херпес симплекс, особено при слънчево изгаряне. Силното слънце може да причини хейлити, предрак и рак на кожата, както и да провокира развитие на катаракта на очите. Желанието за разтоварване и ваканционното настроение понякога са причина за заразяване с венерически заболявания-сифилис, гонококция или друга инфекция.

Естествено е да съществуват рискове за здравето във всеки сезон и лятото не е изключение. Когато сме наясно с тях, те не биха ни създали проблем.

Д-р Диана Дянкова, дерматолог

Русе, ул.Мостова-18; 0888 33 22 93

www.proderma-bg.com

Коментирайте

*

Търсене