ДЕРМАТИТ ОТ ПЕЛЕНИ

Дерматитът от пелени, наричан още „памперс-дерматит” или „подсичане”, е едно твърде често явление, с което се сблъскват болшинството от майките при отглеждане на своите деца. Веднага трябва да се отбележи, че подобни кожни проблеми са възможни и при зрели хора,  които поради болест или възраст са  принудени дълго да ползват памперси. В настоящия материал ще се спра основно на памперс-дерматита при бебета и деца преди 2-годишна възраст, тъй като той е  по-актуален. Среща се по-често, защото в тази възраст кожата е по-нежна, по-ранима  и с по-особена структура от кожата на възрастните, освен това е подложена на всевъзможни дразнения. Дерматитът от пелени представлява патологично състояние на кожата на детето, провокирано от въздействието на физични, химични и микробни фактори при използването на превръзките. Това дразнене на кожата не е израз на небрежните грижи на родителите, а е свързано с детската физиология. Най-честата причина за поява на памперс-дерматита е влагата и променената киселинност на кожата, причинени от дългия контакт с урина и изпражнения в пелената. Урината размеква роговия слой на кожата и увеличава чувствителността му към разраняване. При разлагането и се отделя амоняк – кожен дразнител, образуван от въздействието на чревните бактерии върху урината. Мокрите пелени протриват кожата и я разраняват, а амонякът и другите соли в урината допълнително влошават състоянието. Изпражненията съдържат  дразнещи жлъчни соли и ензими, които увеличават пропускливостта на кожата и увеличават обрива. През топлите сезони дразненето се засилва поради голямото запарване на бебешката кожа от пелените. Така описаният  дерматит не е алергичен. Но има случаи, когато  памперс-дерматитът се явява като алергична реакция към ароматите и другите химични компоненти на пелените и на мокрите кърпички, ползвани за ежедневна хигиена при смяна на памперса. Други причини могат да бъдат лоша хигиена, неподходяща козметика, прегряване, недобре отстранен сапун от дрехите. Рядко подобен обрив е следствие на необичайни инфекции, влошен метаболизъм с продължителни диарии и някои кожни заболявания със сходна локализация (псориазис, себореен дерматит и др.).

Клинично този дерматит се  проявява по кожата на гениталиите, седалището, понякога и към корема и бедрата. Кожата е подута, възпалена, зачервена, има обрив и предизвиква парене, сърбеж, може и болка. Бебето става  неспокойно, проплаква  и спи малко. Трудно му е да седи и лежи, защото всяко движение предизвиква триене на кожата. Дерматитът  протича в болшинството случаи в лека форма. Ако не се лекува, започват усложнения, които се дължат на допълнителна инфекция.

Най-честите усложнения на памперс-дерматита са бактериална или гъбична зараза. Тогава обривът става по-мащабен по площ, секретира, оформят се рани и се засяга общото състояние на детето с висока температура, болка и плач. Лечението на памперс-дерматита е задача на специалист-дерматолог. Той може компетентно да определи вида и причината и да предприеме ефективни мерки. В зависимост от фазата на измененията се лекуват прибавените инфекции, а могат да се приложат и някои от специализираните кремове за лечение, с които е наситена аптечната мрежа. Най-важно е обаче предпазването от това състояние, и ето няколко съвета към майките: Ако е възможно, кърмете бебето по-дълго. Счита се, че кърменето може наполовина да намали риска от появата на неприятния обрив. Това се дължи на факта, че изпражненията на кърмачето на естествено хранене по-малко дразнят кожата. Сменяйте често пелените, особено ако са замърсени. При подмяна кожата трябва да се измие добре с вода и мек сапун и много грижливо да се подсуши, за предпочитане на въздух. Избърсване с кърпички не се препоръчва, тъй като парфюма и алкохола в тях дразнят допълнително. Ползването на талк или пудра се оспорва, поради опасността да се вдишат от бебето. Подходящо е нанасяне на бариерен крем под памперса.  Той  да е на цинкова основа или съдържащ естествени мазнини. Детето да се оставя без пелени за известно време, поне 4-5 часа дневно, за да може кожата му да „диша“, а ако има обрив, той да оздравее.  Освен това, необходимо е „компрометиралата“ се пелена поне временно да се замени: памперса – с марля или обратното. Пелените да се поставят свободно, за да не претриват кожата. Ако е налице обрив, за този период е подходяща употреба на по-големи по размер памперси, които подобряват въздушния поток върху кожата. Ако се ползват памучни пелени за многократна употреба, да се перат с подходящи за деца прахове за пране, да се изплакват обилно и детските дрешки да се гладят. Над тези пелени не поставяйте найлонови гащички. Да не се ползват омекотители поради риск от алергизиране. Ако тези мерки  не водят до успех, потърсете помощ от дерматолог.

Освен дерматит памперсите крият и някои други рискове, малко познати или игнорирани поради удобството от употребата им. В какво се състои опасността от постоянното носене от детето на еднократни пелени? Да започнем с факта, че памперсите добре попиват влагата и поради това в детето не възникват дискомфортни състояния, като в същото време бебето не получава сигнали за физиологичните си нужди. От една страна, това е добре, но, не изпитвайки неприятни усещания, детето не се обучава на самоконтрол върху уринирането. Така може да се стигне дотам, че детето да носи памперси едва ли не до 5-годишна възраст. В този смисъл памперсите могат да забавят  развитието на естествените навици на децата. Ето още една не много известна у нас причина, поради която е крайно нежелателно непрекъснато да се носят памперси: от няколко месечна възраст започва съзряване на половите клетки у момченцата, които се намират в тестисите. Този процес може да бъде възпрепятстван от прегряване на тестисите, ако денонощно се използват памперси. Съвременните пелени съхраняват кожата суха, но, явявайки се по същество топлинен компрес, могат да предизвикат прегряване на тестисите, като последствията идват след години във вид на безплодие. Малкото количество сперматозоиди, тяхната слаба подвижност – всичко това може да бъде следствие от постоянното носене на памперси в детството. Затова е крайно нежелателно денонощно детето да е и памперси – минимум 4-5 часа то трябва да бъде без тях.

Някои психотерапевти посочват, че детето, израснало в памперси, може да не бъде готово да отговаря за своите действия. Човек трябва да разбира, че всяка негова постъпка води след себе си последствия. На подсъзнателно ниво това се залага буквално с пелените.

Постоянното носене на памперси може да доведе до възникване на инфекции на пикочните пътища и освен това пелените пречат на родителите да контролират степента на уриниране.

Естествено, че памперсите не бива да бъдат изхвърлени напълно от употреба. Ако се ползват разумно, не денонощно, а по време на разходка и когато се отива на гости, от тях ще има само полза. Справедливо е да се отбележи, че съществуват и редица негативни митове за памперсите, които не са верни, като напр. това, че носенето им причинява изкривяване на детските  крачета.

Разбира се, памперсите, това изобретение на човечеството, безусловно облекчава живота на родителите. Когато се знае не само тяхната полза, но и вреда, децата ни ще растат здрави и щастливи.

Д-р Диана Дянкова, дерматолог

Кабинет: Русе, ул. Мостова №18

Тел. 0888 33 22 93

www.proderma-bg.com

http://www.facebook.com/prodermabg

Коментирайте

*

Търсене