Ботулиновият токсин (Ботокс) е най-мощният нервнопаралитичен токсин, експлоатиран в медицината повече от 20 години – неврология, очна хирургия.

Напоследък ботоксът влезе в новата си роля на безпощаден „убиец“ на бръчки.

Инжектирането на ботокс парализира временно някои лицеви мускули, прави невъзможно съкращаването им за известен период от време и така възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващите бръчки.

Според най-новите проучвания на медицината разреденият ботулинов токсин, който се инжектира в бръчките, се разгражда без неблагоприятни последици за организма.

Пречистен и екстремно разреден, ботоксът днес  успешно се  прилага за изглаждане на „гневните” бръчки между веждите, около очите (т. нар. „пачи крак”), по челото. В състояние е да промени общата визия на лицето, като заличи уморения вид.

Ботокс контролира и нежеланото изпотяване по ръцете и в аксилите.

Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30-годишна и под 65- годишна възраст. Не се извършва при бременност или в период на кърмене. Има и някои заболявания с противопоказания за прилагане на Ботулинов токсин, които вашият дерматолог ще ви разясни.

Самата процедура е кратка, неболезнена и се усеща само леко бодване след първата инжекция, където може да се яви преходна синина. Ефектът се вижда след 2-7 дни и трае около 6 месеца. След повторно третиране времетраенето му се удължава.

Няма ограничение на процедурите с ботокс. Може да ги правите цял живот, но не е препоръчително да си инжектирате токсина на едно и също място, повече от два пъти в годината.

Ботокс може да се комбинира с пилинг и пълнители(филъри) с хиалуронова киселина при необходимост, което  прави прилагането му особено разнообразно.

Ботокс се радва на огромна популярност както от страна на жените, така и от мъжете –  около 2 милиона души годишно. Особено е търсен сред бизнесмени, които имат тежки срещи или телевизионни изяви. Ботокс спира изпотяването и ви прави да изглеждате свежи и отпочинали. Разрешен е за употреба от Американската администрация за контрол над лекарствата, както и в много страни по света. Популярността на ботокс непрекъснато нараства, защото това  е една достъпна и очевидно не луксозна, а  необходима процедура, която не нарушава ежедневния ритъм на пациента.

Това е  безспорно най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимически бръчки в областта на челото, около очите и между веждите.