Мезотерапията, известна и с термина “интрадермална терапия”, не е просто техника, а нова философия за лечение. За първи път през 1952г. френския лекар Д-р Мишел Пистор (1924-2003) въвежда този метод, първоначално  в лечението на ревматологични и травматологични заболявания. През 1958г. публикува своите  клинични проучвания и въвежда термина  Мезотерапия, който термин се приема и пoпуляризира от френската преса. През 1986г. методът мезотерапия се приема от Френската Академия по Медицина като неразделна част от традиционната медицина. Към настоящият момент хиляди лекари в цял свят практикуват тази техника, за да помогнат на своите пациенти.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕЗОТЕРАПИЯТА

В най-простия си вид, Мезотерапията използва персонални  микроинжектирания  на лекарства, аминокиселини и витамини, които се прилагат в мезодермалния (средния)  слой на кожата от лицензирано  медицинско лице.

При мезотерапията  инжекциите са  насочени към конкретни области на тялото и се използват за лечение на широк спектър от заболявания, или  болка.

КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МЕЗОТЕРАПИЯТА

Специално за естетични цели Мезотерапията третира различни състояния на кожата като:               

1.Хидратация, белези и бръчки.

Това е една от основните индикации  за мезотерапия, предизвикваща видима разлика след обработка. Стареенето на кожата в областта на лице, шия, деколте е реакция  на кожата към регулярната експозиция на слънчевата светлина , в съчетание с токсините във въздуха и приема на храна, както и на физическото застаряване на населението.Чрез няколко микроинжекции, директно в дермата се доставят витамини и антиоксиданти или хиалуронова киселина.Така  клетките  на кожата получават природен тласък. Притокът на кръв е подобрен, токсините се елиминират, както и метаболизма на кожата се засилва. Активиран е синтеза на колаген. Спира се по-нататъшното отпускане на кожата, възстановява се обема , прогресията на бръчките се забавя, стимулира се подмладяването. Крайният резултат е видимо излъчване на  здрава, съхранена, свежа и опъната (лифтирана) кожа. За този вид мезотерапия е въведен терминът Мезолифт.  Лечението включва повторни процедури през определен интервал, което ще гарантира трайни резултати.

Понякога Мезотерапия се използва в комбинация  с Ботокс и/или Дермални филъри за по-успешно заличаване  на бръчки по лицето, белези, линии и други признаци  на отпускане.

2. Сред многото приложения на  Мезотерапията в дерматологията са и:

  • Лечение на стрии
  • Мезотерапия за намаляване на теглото
  • Елиминиране на локализирани мастни депа
  • Лечение на алопеция /косопад/
  • Лечение на целулит

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА МЕЗОТЕРАПИЯТА

Едно от предимствата на Мезотерапията е инжектирането на активните вещества директно в зоната на третирания проблем. Така се изключва евентуално системно действие на продуктите.

Мезотерапията  е неинвазивна  манипулация  и не е свързана с време за възстановяване.  Като такава, Мезотерапията  се смята за относително безопасна  и повечето от пациентите са в състояние да възобновят ежедневните си  дейности  непосредствено след  процедурата.
КАКВО ДА ОЧАКВАМ СЛЕД МЕЗОТЕРАПИЯ

Реално техниката се състои в множество микроинжекции със свръхтънки, къси  и нетравматични игли.Инжектиранията се правят в епидермис или дерма на интервали от 0.5 до 2 см и дълбочина до 10мм. В областта на лицето се обработват хоризонтални и вертикални линии и бръчки по челото, около носа, по бузите, брадата, около очите, около устните. По подобен начин се обработва кожата на шията, деколтето, гърба на ръцете. Стриите се обработват хоризонтално. Инжектирането на продуктите става ръчно или със специални пистолети. Продължителността на една процедура не надвишава един час.

Цели се активиране синтеза на колагенни и еластични влакна, доставяне на естествената за кожата хиалуронова киселина  и се постига хидратация на кожата, повишаване на нейната плътност, подобряване на тургура, изглаждане на овала на лицето и общ стягащ ефект.

Мезотерапията се провежда на серии от няколко процедури през различен интервал. Колко е необходимия брой процедури зависи от вида и тежестта на проблема, от състоянието на кожата и от използвания продукт.

Трайността на ефекта зависи от начина на живот на пациента и от неговата физическа активност.

Манипулацията е слабо болезнена и голяма част от пациентите изпитват само известен дискомфорт, разбира се трябва да се има предвид, че при хората има различен праг на чувствителност. По желание на пациента могат да се приложат  обезболявящи кремове.
Основният нежелан ефект е, че на местата на убожданията се появявaт доста често синини (изчезват за около една седмица), което зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациента и от уменията на лекаря. Задължително е 2 дни преди и след терапията пациента да не приема Аспирин. Възможни са леко  зачервяване,  оточност в третираната зона, сърбеж, парене, чувство на натъртено, които изчезват в рамките на няколко часа до 4-5 дни.
КАКВА Е СТОЙНОСТТА НА ЕДНА ПРОЦЕДУРА
Цената зависи от:

– вида на третирания проблем

– качеството на използваните продукти за инжектиране

-количество на използвания продукт