Лечението със студ е известно от древността .
Криотерапията започва активно да се развива през втората половина на миналия век.
В началото за местна криотерапия широко се използвали прости и достъпни студеноносители във вид на ледени чувалчета или гел-пакети, които се прилагали в ревматологията и ортопедията за лечение на болка. Впоследствие се изобретили т.нар. „азотни” криокамери с температура -180°, които се използват и днес.

Най-универсални свойства за криотерапия притежава течният азот заради способността му да предизвиква криодеструкция. Той има ниска температура -196°,  не е токсичен, не е взривоопасен, химически е неинертен и не е скъп. Съдържа 96% азот и 4% кислород. Течният азот притежава висока лечебна активност.
Специалистите смятат криотерапията за най-естествения и физиологичен способ за разрушаване на патологичните тъкани. Бързото и кратковременно замразяване води до прекратяване на жизнените процеси в замръзналата тъкан и отпадане на патологичното огнище.

Манипулацията е краткотрайна, безкръвна, при нея не се нарушава целостта на околните участъци кожа, което позволява да се избегне опасността от заразяване на пациента с каквито и да било инфекции.

Чрез изгаряне с течен азот се премахват:

–          Брадавици;

–          Папиломи;

–          Невуси;

–          Фиброми;

–          Кисти – мастни или при акне;

–          Хемангиоми;

–          Мазоли;

–          Актинични и себорейни кератози.

Добър ефект има лечението и при Алопеция (косопад), особено огнищната форма,  белези с различен произход, хиперкератози, екзема, разширени капиляри, при стареене на кожата с отпускане и бръчки и много други състояния.

Не се прилага при гнойни и възпалителни заболявания на кожата, при студова алергия и студова уртикария, болест на Рейно, криоглобулинемия, както и за премахване на формации в прекомерна близост до очите.

Течният азот се съхранява и транспортира в специални съдове, наречени Дюарови. С помощта на памучен апликатор се докосва нужния участък, понякога неколкократно.

Някои примери за подходящи за обработка обриви: