Химичният пилинг представлява контролирано унищожаване на повърхностните кожни слоеве чрез прилагане на химически агент.

Химичният  пилинг включва поредица от процедури, които целят излющване на повърхностния слой на епидермиса за подобряване регенериращите процеси в кожата, нейната еластичност и хидратация. В същото време намалява малките бръчки, отстранява дефектите по кожата, свива порите и изравнява цвета на кожата.

Химичният  пилинг се прилага както за подобряване структурата на кожата при борбата с нейното стареене,  така и при акне, мелазма, хлоазма /хиперпигментации/. Стимулира клетъчната регенерация, синтеза на колаген и еластин, възстановява естественото ниво на хидратация, регулира прекомерната мастна секреция.

В зависимост от химическия агент и използваната техника, пилингът  се дели на: повърхностен, среден  и дълбок, като последният  изисква анестезия, специални грижи и дълъг период на възстановяване.

Каква да бъде дълбочината на пилинга, вида на използваната киселина и броя на процедурите, се  определя от дерматолога. Обикновено се използват органични киселини с натурален произход – плодови и трихлороцетна киселина.

Индикациите за провеждане на повърхностен химичен пилинг са:

  • подмладяване и хидратация на кожата;
  • мазна, себорейна и акнеична кожа и белези от акне;
  • фотоиндуцирано стареене на кожата с линии, бръчки, отпускане;
  • неравен тен;
  • пигментация от различно естество;
  • плоски брадавици.

След предварително почистване  на лицето активният разтвор се нанася върху кожата, оставя се да подейства, след което се неутрализира. Накрая се прилага успокояваща маска. По време на манипулацията може да се усеща леко парене, което е дозирано и липсва дискомфорт. Процедурите се провеждат ритмично на цикъл не по-малко от 5 през интервал от две седмици до месец. Времетраенето е от 30 до 45 минути. Най-подходящи сезони за процедурите са есента, зимата и пролетта.

В резултат настъпва видимо подобрение на вида на кожата с възстановен тургур, засилена хидратация, изглаждане на фините бръчици и намаляване дълбочината на по-изразените; урегулиране на мастната секреция, свиване на порите; уеднаквяване и изглаждане на тена, премахване на неестетичната пигментация; спиране на активната фаза на леките и средно тежки акнета и заглаждане на белезите.

Химичният пилинг е една безопасна и ефективна процедура за лечение на някои кожни заболявания и за премахване на кожни несъвършенства.  Химичният пилинг има възобновяващо, подмладяващо действие, избелва и освежава кожата.

Повърхностният химичен пилинг е много елегантна процедура, която не нарушава ежедневието на пациента, и има отличен естетичен резултат.