Стареенето на кожата е процес,  който се изразява в променени контури на лицето, формиране на повърхностни и дълбоки бръчки, смаляване и деформация на устните. Тези промени се дължат на загубата на подкожната мастна тъкан, намаления синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина – изключително важна за хидратацията на кожата.

В днешно време в борбата със стареенето  се предпочитат  минимално инвазивни, с малък риск и кратко време за възстановяване процедури. Към тази група спадат дермалните филъри, инжекциите с ботулинов токсин, мезотерапията,  химичните пилинги и др.

Дермалните филъри са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето.

Видове дермални филъри

Те се разделят на три вида според трайността на резултата от терапията:
Перманентни – не се разграждат и остават завинаги.

Полуперманентни /от 1 до 5 години/
Временни /трайност на ефекта от 2 до 12месеца/ – те съдържат предимно хиалуронова киселина и са най-масово използваните поради тяхната безопасност. Инжектират се периодично.

В много страни полуперманентните и перманентни пълнители са забранени за употреба поради многото  техни  странични действия.
Хиалуроновата киселина е натурална захар, която се съдържа в живите клетки и помага на кожата да поддържа своя тургур, като привлича и задържа водата в хиляди пъти повече от своя обем. Тя е естествения овлажнител на кожата. Именно ефекта от увеличаване на обема и хидратирането, който притежава хиалуроновата киселина е използван в създаването на дермалните филъри. Те се очертават като „идеалните филъри” поради сравнителната безвредност на хиалуроновата киселина, която е с еднакъв състав при всички организми/не е алерген/ и употребата й намалява до минимум страничните ефекти.

Хиалуроновата киселина освен това играе ролята на посредник, тъй като спомага за проникването на витамини в епидермиса.

Филърът е траен, вискоеластичен, създаден в изкуствени условия гел от хиалуронова киселина. Седмица преди процедурата се спира приемът на Аспирин или други противовъзпалителни медикаменти. Преди манипулацията се почиства грима, мястото се дезинфекцира. Инжектира се  подкожно с тънка игла, с местна анестезия.  Продуктите с хиалуронова киселина действат бързо и ефективно. След процедурата, която е сравнителни кратка, се виждат незабавни резултати – заглаждане на дефекта и обем на кожата .Възможни са зачервявания, лек оток или поява на синини в обработваните зони, които са повърхностни и за 3-4 дни преминават без следи.След процедура не се полага грим за няколко часа, избягва се престой на много висока или много ниска температъра и се изписват фотозащитни кремове.

Дермални филъри не се инжектират при бременност, период на кърмене, или при заболявания, засягащи имунната система. Ако мястото на приложение за момента има възпаление, се изчаква то да отмине.

Средната продължителност на филърите е от 6 до 12 месеца. Клиничният опит показва, че последващи процедури и корекции увеличават продължителността.
Освен, че филърите се справят с фини линии и бръчки, особено в областта на носа, над устните, те  коригират несъвършенства и асиметрия, правят устните по-чувствени, очертават и контура на лицето.

Резултатът е по-гладко, по-пълно и младежко лице.

Постигнатият ефект е естествен, ненатраплив и с нищо не издава извършената намеса, което прави днес дермалните филъри любима и търсена процедура.