Солариумът може да е вреден!

Солариумът може да е вреден!

Интересът към изкуствения тен завладя през последните години цял свят, включително и България. Да притежаваш кафяв загар на кожата означава и добра визия, и добро самочувствие, но е и част от т.нар. модерно излъчване. Шоколадовият тен прави тялото да изглежда по-стегнато и привлекателно, а и по-слабо.

Понятието солариум произлиза от латинската дума sol – слънце, и в миналото е била употребявана за означаване на големи тераси, върху които римляните са се наслаждавали на слънчевите лъчи. Днес под солариум разбираме сборно понятие за различни уреди, които излъчват ултравиолетова светлина .Използват се в медицината за лечение на остеопороза, депресия, редица кожни заболявания и при различни мускулни болки. Напоследък солариумът стана синоним на един от основните методи за получаването на бронзов загар.

Какви са предимствата на солариума?

 • Първо е медицинското приложение на солариумната радиация – тя е от основно значение при лечението на остеопорозата (поради натрупването на витамин Д в кожата), лечението на сезонната депресия (поради стимулиране отделянето на серотонин), лечението на редица кожни заболявания като акне и невродермит, намаляване кръвното налягане, терапевтично повлияване на някои видове мускулни болки и др.
 • солариумът повишава нивото на слънцезащита на кожата. Поради това много от специалистите препоръчват преди ходенето на море 1-2 процедури в соларно студио – така се намалява риска от евентуално изгаряне.
 • солариумната радиация може да се контролира в зависимост от нуждите и типа кожа, което при нормалните слънчеви лъчи е невъзможно. Освен това при солариума се намалява до минимум вредното действие на канцерогенните UVА-лъчи, което във външна среда е невъзможно.
 • солариумът пести време – това е особено полезно за хората, които не могат да си позволят време за почивка на морето.
 • солариумите са удобни – те могат да се използват по всяко време и независимо от външните условия.

Какви са недостатъците на солариума?
За съжаление солариумната радиация не е безвредна. Тя нерядко може да се усложни с:

 • развитие на форма на кожен рак (базоцелуларен, спиноцелуларен или меланом). Това е най-голямата опасност при солариумите. Всъщност тя съществува и при излагането на обикновените слънчеви лъчи. При солариума обаче, въпреки сравнителното обезвреждане на UVА-лъчите радиацията е десетки пъти по-силна от слънчевата, поради което и рискът е по-голям.
 • неправилната експозиция при солариума може да доведе до значително изгаряне на кожата, което не само е болезнено и неприятно, но има е нездравословен ефект. Това най-често се наблюдава при некомпетентно съставена програма или безнадзорните и предозирани посещения на солариума
 • солариумът води до по-бързо състаряване на кожата поради по-бързата деструкция на еластичните влакна на кожата (т.нар. ‘фотостареене’). Освен това често след посещението в солариум кожата е опъната и суха, което налага активна рехидратираща терапия.

Основни съвети преди, по време и след солариум:

 • Започнете с кратки процедури – 5-7 минути; После, в зависимост от типа на вашата кожа, можете да увеличите времетраенето им.
 • Винаги обаче използвайте услугите на консултиращ дерматолог или друго медицинско лице, когато посещавате солариум.
 • Посещавайте студио с качествена апаратура.
 • Задължително използвайте фотозащитни кремове преди процедурата.
 • Преди процедури не правете стресиращи кожата манипулации, като кола маска, ексфолиация и др.
 • След процедурите нанасяйте на кожата хидратиращи кремове или балсами, за да я запазите свежа.
 • Най-новите изисквания на СЗО ограничават посещенията в солариум до 50 пъти годишно, като според редица специалисти това число е твърде високо.

Въпреки препоръките на Световната Здравна Организация за вредното действие на слънчевите лъчи в световен мащаб се отчита нарастване на заболяванията от кожен рак. Лекарите напомнят, че чувствителната кожа на подрастващите е най-уязвима за пагубното действие на ултравиолетовото лъчение. Ако редовните процедури в солариум започнат преди 30 -годишна възраст, рискът от опасното заболяване нараства със 75%, твърдят експертите. Със солариума е свързано и увеличаването на заболеваемостта от меланома при хора до 40 години и рак на кожата при жени до 20 години. Специалистите препоръчват на младежите до 18 години да не прибягват до подобни методи за придобиване на изкуствен тен.

Затова в редица страни има влязла забрана за ползване на солариуми от лица под 18 години – Германия, Белгия, Австралия, в скоро време и Великобритания.Глобата за собствениците на уреди за тен, които нарушават правилата е в хиляди евро.

В България посещенията на солариум не се третират правно. Няма забрани, но добрата информация, предварителната консултация с дерматолог и спазване на неговите препоръки биха спестили на всеки значителни проблеми.

По материали на чуждия печат

Коментирайте

*

Търсене